Når det danske vejr bliver af den køligere slags, begynder vi alle at trække i noget varmere tøj og ikke mindst overtøj. Barnet har ofte enten dunjakke og fyldige overtræksbukser eller flyverdragt på i institution, hvor meget af tiden tilbringes udenfor. Rigtig mange forældre transporterer desværre børnene med store mængder overtøj på.

Som forældre tænker man altid på sit barns komfort og trivsel. Netop derfor giver forældrene børnene meget overtøj på i det kolde vejr, så de ikke risikerer at komme til at fryse. Det er selvfølgelig ment i en god mening, når forældre spænder deres barn fast i autostolen med overtøjet på.
Men herunder vil vi belyse, hvorfor køreposen er det mere optimale – og oftest det sikreste – valg.

Hvorfor er det farligt at transportere barnet med dunjakke i autostolen?

Faren lurer dog lige rundt om hjørnet. Problemet ved det fyldige overtøj er, at det skaber et mellemrum mellem selen og barnets krop. Er i så uheldige at skulle nødbremse hårdt eller måske endda blive involveret i en færdselsuheld, så kan du risikere, at barnet kommer slemt til skade.

Når der kommer sådan en hård opbremsning, vil vægten fra barnets krop trykke alt luft ud af dunjakken eller flyverdragten. Pludselig er selerne altså meget løse! Det kan resultere i, at barnet får slemme skader indvendigt eller i værste fald at skuldrene smutter igennem, så barnet flyver ud af sædet. Piskesmæld og rygproblemer er også et problem, der kan opstå.

Uanset hvor meget du strammer selen, så vil der altid være et vist mellemrum mellem barnet og overtøjet, hvilket fører til den potentielle fare. Men hvad gør du så? Barnet kan jo ikke sidde og fryse læberne blå i -10 grader. Anskaf en kørepose, som holder barnet dejlig varmt og samtidig er meget mere sikker end det store overtøj.

Køreposer til baby er meget komfortable og den sikreste løsning

En kørepose minder måske lidt om en krydsning mellem en jakke og en sovepose. Den absolut største fordel ved køreposer er, at selen går igennem køreposen bagpå og lukkes tæt om barnet inden under forsiden af køreposen. Der er derfor ikke et lag mellem barnet og selen, og du undgår derved faren for at barnet ryger ud af selen under en hård opbremsning.

Køreposen ligner en sovepose i bunden, hvor fødderne holdes dejlig lune inde i posen. De fås i mange forskellige designs. Nogle åbnes foran med knapper, nogle med snører, andre med velcro og nogle helt fjerde med lynlås. Alle typerne er nemme og hurtige at spænde og spænde op. Nogle af typerne er lidt ekstra komfortable med en vamset hætte, som barnet kan lune sig i under køreturen.
Når du vælger en kørepose, får du rigtig meget for pengene:

  • Meget bedre sikkerhed i trafikken
  • En brugervenlig løsning
  • En pose, der både holder barnets overkrop, ben og fødder varme
  • En kørepose, der både kan anvendes til autostolen og til klapvognen

Tilpas køreposen efter årstiden

Køreposer findes i forskellige tykkelser, der passer til forskellige årstider. Du kan derfor lige som med jakker vælge en model, der passer til de forskellige tidspunkter på året. Vælg f.eks. en lidt tyndere udgave til efteråret og så eventuelt en model med dun i til den snefyldte vinter. Der findes også køreposer i fleece, som egner sig fint til de lidt kølige sensommeraftener. Nogle modeller er udstyret med to forskellige frontposer, så du kan nøjes med én kørepose, hvor du blot justerer på tykkelsen alt efter vejret.

Der er også køreposer på markedet, som indeholder uld. En kørepose med uld i rygdelen vil være rigtig god i forhold til både temperaturregulering og til at transportere sved og fugt væk fra barnets krop. Ulden sørger for at lade fugten trænge ud igennem og holder barnet dejlig tør.

Dejlige lune køreposer til klapvogn

Vær i øvrigt opmærksom på, at den kørepose, du vælger passer til din selesystemet på din autostol. Du kan selvfølgelig også vælge en kørepose, der kan indstilles til alle typer autostole. Du kan også anvende køreposer til klapvogn, som også er med et selesystem.
Køreposen her er et rigtig godt valg, da den også sørger for at holde benene og fødderne varme, hvilket kan være lidt sværere med en dyne, som hænger ned af klapvognen og ikke rigtig slutter tæt om ben og fødder. Køreposen er derfor en god investering til flere formål, som både du og dit barn vil blive glad for.