julekalendere til børn og voksne på tv’Det er risengrød, der gør næsen rød, og kanel bliver strøet, det gør skorpen sprød’….

– Sådan starter en af de mest spillede julesange i nyere tid.

Som du måske allerede har regnet ud, er der tale om sangen Risengrød fra Nissebanden. Denne populære julekalender blev første gang sendt i 1984. Her kunne man opleve skuespillere som Flemming Jensen, Kirsten Peüliche, Lars Knutzon og Kirsten Lehfeldt på slap line. Du kan se eller gense julekalenderen på nettet.

I denne guide vil vi gøre dig lidt klogere på, hvilke julekalendere der har været de mest populære gennem tiden. Find listen i det næste afsnit.

De mest populære julekalendere gennem tiden

Der er blevet vist rigtig mange julekalendere i årenes løb – nogle af dem er sågar blevet vist flere gange. Der har generelt været rigtig stor tilfredshed med de julekalendere, som har været sendt på dansk tv, men det skal ikke være nogen hemmelighed, at ikke alle produktioner er blevet taget lige godt imod. I dette afsnit vil vi ikke bruge tid på at kigge på fiaskoerne, men derimod rette vores opmærksomhed mod de største succeser.

Herunder får du et godt overblik over, hvilke julekalendere der har fået de bedste bedømmelser af seerne og medierne:

 • Vinterbyøster (1973)
 • Jul i Gammelby (1979)
 • Nissebanden (1984)
 • Alletiders Jul (1994)
 • Bamses Julerejse (1996)
 • Pyrus i Alletiders Eventyr (2000)
 • Nissernes Ø (2003)

At ovenstående julekalendere er de bedst bedømte er ikke ensbetydende med, at de hører til blandt dine favoritter, men mon ikke du synes om mindst én af dem?

Selvom det er mange år siden, at disse juleserier blev sendt for første gang, så er det ikke utænkeligt, at de vil blive vist i dit tv i nær fremtid. Det er nemlig meget almindeligt, at man genudsender juleserier med en håndfuld års mellemrum. Bamses Julerejse er for eksempel blevet sendt i både 1996, 1999, 2005 og 2012.

Hvilke julekalendere kan jeg glæde mig til i år?

Julen nærmer sig med hastige skridt, hvorfor det slet ikke er for tidligt at begynde at forberede sig. Foruden at købe julepynt og julegaver bør du også bruge tid på at undersøge, hvilke julekalendere der bliver vist i år. Det kan du skabe dig et overblik over via juleliv.dk med julekalender i TV, som giver dig en kort introduktion til de kommende juleserier. Af deres oversigt fremgår det, hvilke serier der bliver sendt på følgende kanaler:

 • DR1
 • DR2
 • TV 2
 • DR Ramasjang

Det er meget forskelligt, hvor tidligt de forskellige tv-stationer melder ud, hvilke julekalendere de sender det pågældende år. Derfor er det ikke sikkert, at du allerede nu kan få svar på, hvad der bliver sendt på DR2 eller TV 2. Det er ikke desto mindre noget, du bør holde skarpt øje med via juleliv.dk og andre sider.

En ting er at finde ud af, hvilke juleserier der bliver sendt. En anden er at undersøge, hvilke tidspunkter de bliver sendt på. Som enhver anden juleentusiast ønsker du formentlig at se alle de juleserier, du kan komme i nærheden af, hvorfor du selvsagt er nødt til at planlægge din tid.

Langt de fleste julekalendere bliver sendt i tidsrummet 17-21, hvorfor du bør undgå at lægge planer om aftenen. Misser du et afsnit, kan du med fordel undersøge, hvornår det givne afsnit bliver genudsendt. Det ville jo være så ærgerligt, hvis du glip af noget.

Ikke alle julekalendere er for børn

Mange tror, at julekalendere kun er for børn, men det er faktisk ikke helt korrekt. Der bliver nemlig også sendt voksen-julekalendere, som ikke bør ses af børn. The Julekalender, Jul i den gamle trædemølle og Andersens Julehemmelighed hører til blandt de mest sete julekalendere blandt voksne. I modsætning til de børnevenlige serier bliver disse serier sendt sent om aftenen – typisk i tidsrummet 21-23.

Som forælder kan du med god samvittighed putte dine børn, inden du giver dig til at se nogle af de sjove voksen-julekalendere. Der er nemlig en grund til, at disse serier ikke bør ses af børn. De danske tv-stationer er normalt gode til at oplyse, hvorvidt en given serie er børnevenlig eller ej, hvorfor man sjældent vil komme i tvivl.

Gode grunde til at streame julekalendere

Alle de officielle julekalendere bliver sendt i fjernsynet, så hvorfor benytte sig af streaming, hvis man har alle tv-kanalerne? Det er der faktisk mange gode grunde til. Læs om fordelene ved streaming af juleserier nedenfor.

Frihed

Frihed er at kunne se den ønskede julekalender, når man har tid og lyst. Dette er muligt takket være streaming. Du kan nemlig streame uanset tid og sted. Med streaming kan du i princippet streame i frokostpausen eller i bussen, hvis det passer dig. Dermed slipper du for at planlægge din dag efter, hvornår årets julekalendere bliver vist i tv.

Ingen reklamer

Er du mere end almindelig træt af tv-reklamer, så bør du overveje at streame årets julekalendere i stedet for at se dem i fjernsynet. Der er i hvert fald rig mulighed for at benytte sig af reklamefri streaming. Dog skal det nævnes, at de færreste tv-kanaler rent faktisk viser reklamer under deres juleudsendelser, hvorfor denne fordel måske ikke er så unik igen.

Din tid er dyrebar, hvorfor du ikke bør takke nej til at benytte dig af streaming, hvis det kan spare dig for bare 5-10 min. om dagen. Det hele tæller jo i det samlede regnskab.

Da de fleste streamingtjenester skal leve af enten brugerbetaling eller reklameindtægter, skal du forvente at betale et mindre beløb for at kunne gøre brug af reklamefri streaming.

Sæt på pause eller spol tilbage – som du vil

En helt tredje fordel ved at streame er, at det er muligt at sætte udsendelsen på pause, hvis man lige skal en tur på toilettet eller skal ud i køkkenet efter nogle snacks. Dette er ikke muligt, hvis man ser julekalenderen i tv.

Foruden at kunne sætte udsendelsen på pause, er det også muligt at spole både frem og tilbage. Glemte du at sætte udsendelsen på pause, da du gik på toilettet, så kan du takket være denne mulighed nemt spole udsendelsen tilbage.

Den eneste ulempe ved streaming er, at man er afhængig af internettet, som skal kunne håndtere, at der bliver streamet på en eller flere tjenester. Det er dog ikke en reel udfordring for ret mange danskere, da de fleste internetforbindelser tillader streaming af film og serier inkl. julekalendere.